Tutaj powinien być opis

"Wielkanocne gotowanie" w OSP Chocznia

 

             21 i 22 marca 2018r. w OSP w Choczni odbyły się warsztaty „Wielkanocne gotowanie”. Uczestnikami warsztatów byli uczniowie klas siódmych Szkoły Podstawowej nr 1 i 2 w Choczni. To przedświąteczne spotkanie stało się już tradycją w naszym środowisku i każdego roku z radością w nim uczestniczymy.  

Podczas warsztatów uczniowie podzieleni na grupy przez panie z Koła Gospodyń Wiejskich, uczyli się piec wielkanocne ciasta oraz przygotowywać tradycyjne potrawy wielkanocne. W tym roku były to wielkanocny żurek, pieczeń rzymska, roladki z kurczaka, chrupiące faszerowane jajka oraz wielkanocne ciasta: babki i mazurki. Panie zdradziły uczniom swoje niezawodne przepisy, dzięki czemu wszystkie potrawy smakowały wyśmienicie. Doświadczony kucharz i kelner uczył siódmoklasistów jak nakrywać oraz podawać do stołu. Najbardziej interesujące było różnorodne składanie serwetek, które były ozdobą świątecznych stołów.

W czwartek 22 marca o godzinie 14.00 zaproszeni goście m. in. Sołtys Choczni - p. Mariusz Jakubas, Prezes OSP - p. Michał Burzyński, ks. Proboszcz Zbigniew Bizoń, przedstawiciele Rady Sołeckiej oraz dyrektorzy obydwu szkół w świątecznej już atmosferze uroczyście sprawdzali umiejętności kulinarne swoich uczniów. „Wielkanocne gotowanie” było też okazją do złożenia sobie świątecznych życzeń.

ZOBACZ ZDJĘCIA