Tutaj powinien być opis

Zdrowe i kolorowe fantazje kanapkowe




We wtorek, 12 kwietnia 2016 roku uczniowie z klas IV, V i VI mieli okazję zademonstrować swoje umiejętności  kulinarne. Pracowali w grupach 2-3 osobowych przygotowując  kanapki warzywno- owocowo-nabiałowo-pełnoziarniste. Celem tych warsztatów było koncentrowanie się na zdrowych i wartościowych produktach i zachęcanie młodych ludzi do włączenia dobrych  nawyków żywieniowych w ich codzienny styl życia. Dzieci przyniosły różnorodne produkty, z których tworzyły fantazyjne, wręcz artystyczne, smakowicie wyglądające i pachnące, pyszne kanapki. Wśród nich znalazły się: samochody, kotki, myszki, biedronki, dżdżownice, węże, sowy, łabędzie, a nawet wulkan! 

Chcieliśmy by dzieci, łącząc przyjemne z pożytecznym, w czasie praktycznych i kreatywnych zajęć,  łyknęły też pigułkę wiedzy na temat cennych odżywczo produktów. Uczniowie mieli możliwość przypomnienia sobie, że warzywa lub owoce powinny znaleźć się w każdym posiłku. Są one bogatym źródłem witamin (zwłaszcza witaminy C, beta-karotenu i innych karotenoidów), soli mineralnych i błonnika. Witaminy i flawonoidy zawarte w warzywach i owocach mają działanie przeciwnowotworowe i przeciwmiażdżycowe. Potas, występujący w sporych ilościach w warzywach, obniża ciśnienie krwi. Błonnik w nich zawarty nie tylko reguluje pracę przewodu pokarmowego i zapobiega zaparciom, ale także obniża stężenie cholesterolu w surowicy krwi i poprawia tolerancję glukozy. Błonnik zapobiega również nowotworom jelita grubego. Najlepiej, aby warzywa spożywane były głównie w postaci surowej lub gotowane na parze.

Ważne jest, aby pieczywo pochodziło z jak najmniej przetworzonych mąk gruboziarnistych, razowych, które są jednocześnie źródłem węglowodanów złożonych (skrobi) i błonnika regulującego pracę przewodu pokarmowego. Produkty zbożowe wysoko przetworzone, np.: białe pieczywo-bułki powinny być spożywane okazjonalnie ponieważ duża ilość skrobi w diecie pochodzącej z wysoko przetworzonych zbóż, jest związana z wysokim ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu 2 oraz choroby niedokrwiennej serca.

Zajęcia nasze miały formę konkursu i oprócz zdrowych kanapek, pojawiła się też zdrowa rywalizacja wśród uczestników. 

Wyniki konkursu : "Przygotowujemy zdrowe przekąski"

 

I     Aleksandra Wołoch i Agnieszka Stanaszek kl. V

 

II    Ania Wiercimak kl. V

 

      Kacper Wiercimak kl. V

 

      Wiktoria Warpacha kl. V

 

III  Sabina Kwarciak  kl. VI

 

      Karolina Dyduch  kl. VI

 

      Ewelina Kruczek kl. VI

 

Wyróżnienia

 

Alicja Chmiel kl. IV

 

Julia Gracyasz kl. IV

 

Nikodem Hatłas kl. V

 

Mateusz Hałat kl. V

 

Jan Byrski kl. IV

 

Damian Chmiel kl. V

 

Adrian Kudłacik kl. V